Farklı pek çok meyve çeşidini içerisinde barındırıyor olması reçele olan sevginin en büyük etmenlerinden biri. Kahvaltıların en gözde ürünleri arasında yer alan reçel özellikle sağlıklı beslenmek isteyenler için şeker ilavesiz olarak farkını hissettirmekte. Şekersiz reçel çeşitliliği o kadar fazla ki damak zevkinize en uygun ürünleri birleştirerek kahvaltılarınızda afiyetle tüketebilirsiniz. İçerisinde yer alan meyveye göre farklı besleyicilik özelliklerini sunan şekersiz reçel çeşitleri arasında en sevilenler genelde şekersiz çilek reçeli ve incir reçeli olmakta. Şimdi gelin hep birlikte şekersiz reçel çeşitlerinden bazılarının tarifine bakalım.
Şekersiz çilek reçeli için yaklaşık olarak 4 su bardağı ezilmiş çilek yeterli olacaktır. 3/4 bardak balı çilekler ile karıştırarak yine 3/4 bardak kaynamış su içerisine dökün. Çeyrek bardak limon suyunu da içerisine döktükten sonra blender ile ezme işlemi uygulayın. Şekersiz çilek reçeli hazır. Afiyetle tüketebilirsiniz.
Şekersiz incir reçeli yapımı için yaklaşık olarak 200 gram inciri 4 bardak elma suyu ve 1 kaşık vanilya ile karıştırın. Ardından 1 çorba kaşığı balzamik sirke ve yine miktar limon suyu ekleyin. Son olarak eğer isterseniz 1 çay kaşığı kadar tarçını da dökerek incirler yumuşayana kadar kaynatma işlemi gerçekleştirin. Ardından blender yardımıyla karıştırın ve şekersiz incir reçeli hazır. Ürünü hazırlarken kıvamının çok yoğun olduğunu düşünüyorsanız su eklemesi yapabilirsiniz.
5 adet orta boydaki portakalı yaklaşık 8-10 dakika kadar kaynatın. Ardından soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra suyunu süzün ve bir süre kadar kurumasını bekleyin. Portakalları bölüp çekirdeklerinden arındırdıktan sonra kabuklarından kurtulun. İçerisine bal da ekleyip blender yardımıyla karıştırın. Son olarak ocağa alıp yaklaşık olarak 20 dakika pişirdikten sonra şekersiz portakal reçeli hazır.
Şekersiz reçel hem bir tatlı hem de oldukça sağlıklı. Kalori bakımından düşük olması rahatlıkla tüketilebilmesine yardımcı olur. Şekersiz reçelin çeşidi içerisinde yer alan bileşenlerin faydasında değişikliğe sebep olur. Örneğin şekersiz ayva reçeli kanser hücrelerine karşı koruma sağlar. Bağırsakların temizlenmesinde ve sindirimde yardımcıdır. Kanın kirli maddelerden temizlenerek en hızlı ve etkin şekilde görevini yerine getirmesinde katkı sağlar. Doğal bir antibiyotik olarak görülen şekersiz ayva reçeli özellikle kışın hastalıklara karşı korunmada etkin rol oynar. Diğer şekersiz reçel ürünleri de genellikle benzer faydaları farklı oranlarda gösterir. Bunun yanı sıra karaciğer, mide, kemik sağlığı, hücre onarımı, sindirim, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi pek çok noktada vücuda yardımcı olur.
Zengin içeriğiyle yüksek besleyici özelliğine sahip olan şekersiz reçel çeşitleri özellikle son yıllarda sıkça tercih edilmekte. Sağlıklı beslenmek isteyen ve bu nedenle şekerden mümkün olduğunca uzaklaşan kişilerin kahvaltılarda en çok yer verdiği ürünlerden olan şekersiz reçel çeşitliliği de fazla olduğu için her damak zevkine uygun bir tat bulmak mümkün. Şekersiz reçel besin değeri de merak edilen sorular arasında. Şekersiz reçel kalorisi ve besin değeri çeşidine göre farklılık gösterir. Şekersiz çilek reçelinden örnek verecek olursak normal çilek reçeline oranla yaklaşık %40 daha az kalori miktarına sahiptir. Bu oran diğer reçel çeşitlerinde de benzer seviyelerdedir. Şekersiz çilek reçelinin 50 gramının kalori miktarı yaklaşık olarak 90 kcal’dir. Bunun yanı sıra karbonhidrat içeriği 30 gram, protein 0,3 gram civarlarındadır. Bu noktada ürünün kalitesine göre değişimler görülebilir.