Atıştırmalık tüketmeyi seven ve yeni tatlar arayanlar için farklı çeşitleriyle kurutulmuş meyve cipsleri tam aranılan ürün. Lezzetiyle damaklarda güzel bir tat bırakan aynı zamanda içeriğindeki sağlıklı bileşenler ile de vücudunuza fayda sağlayan kurutulmuş meyve cipsi son zamanların en gözde ürünleri arasında yer almakta. Kurutulmuş meyve cipsi hazırlarken öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta meyvelerin tazeliği. Mevsiminde toplanmış taze ve kaliteli meyveler ile cips yapmak hem lezzetini hem de ürünlerin besleyicilik özelliğini üst noktalara çıkaracaktır.
Evde kurutulmuş meyve cipsi hazırlamak için öncelikle mevsiminde toplanmış olan taze meyveleri tüketmek istediğiniz kalınlıkta doğramalısınız. Bu noktada meyveleri kalın kesmekten kaçınmak iyi bir tercih olacaktır. Sonuç olarak ortaya çıkarılacak ürün cips olduğu için kıtırlığın hissedilebilmesi için ince dilimler olması çok daha iyidir. Ardından meyveleri en az 2-3 kadar güneşte kurutmanız gerekir. Kurutma süreniz ürünlerin fırında pişme süresini de etkiler. Bu nedenle uzun süreler boyunca meyvelerinizi kuruttuysanız meyvelerin fırında kalma süresini azaltın. Kurutma işleminden sonra meyveleri yağlı bir kağıt üzerine koyunuz. Bu noktada püf nokta kullanacağınız meyveye göre fırın sıcaklığını belirlemek. Muz, portakal, çilek gibi meyveleri tercih edeceksiniz 120 derecelik sıcaklık ideal. Daha orta sertlikteki meyvelerde 180 derece, çok daha sert ürünlerde ise 200 dereceye kadar çıkabilirsiniz.
Meyvelerin fırında pişme süresi yaklaşık 30 dakikadır. Tabi bu süre meyvenin kurutulma süresine ve cinsine göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle kısa aralıklara kontrol etmeyi unutmayın. Kurutulmuş meyveleri sade bir şekilde hazırlayabileceğiniz gibi fırına atmadan önce zeytinyağı ve bazı baharatlar ile harmanlayarak da kurutabilirsiniz. Baharat miktarını fazlalaştırmak meyvenin tadına olumsuz etki edebileceği için aşırıya kaçmamanızı önermekteyiz.
Kurutulmuş çilek cipsi için yaklaşık olarak yarım kilo çilek yeterli olacaktır. İstenilen oranlarda dilimlenen çilekler güneşte 2-3 kadar kurutulduktan sonra yağlı kağıt üzerine yerleştirilir. Çilek yumuşak bir meyve olduğu için 90 derecelik bir fırın sıcaklığı yeterli olacaktır. Kurutulmuş çilekleri fırın içerisinde 15 dakika pişirdikten sonra diğer yüzünü de yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Özellikle dilimleriniz çok inceyse bir anda yanabileceğini unutmamalı ve bu nedenle sık sık kontrol etmelisiniz.
Kurutulmuş portakal cipsi yapımında kullanmak üzere 1 kilo kadar portakal gerekir. 80 derecelik fırın içerisine ince doğranmış ve daha öncesinde güneşte 2-3 gün boyunca kurutulmuş portakallar yerleştirilir. Fırın tepsisine yağlı kağıt koymayı unutmayın. Portakal dilimlerini fırın tepsisine yerleştirirken çok fazla üst üste gelmemesine özen gösterin. Çilekte olduğu portakal cipsi hazırlarken de 15 dakika bir yüz ve 10 dakika diğer yüz yeterli olacaktır. Yine de meyvenin kurtulma süresi cips sürecini etkileyeceği için sık sık kontrol etmeyi unutmayın.
Kurutulmuş meyve cipsi tam bir atıştırmalık ürünüdür. Günün her anı keyfinize göre direkt tüketim gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle akşamları film ve dizi aktivitelerinde yoğurt kullanarak hazırlayacağınız sosla mükemmel bir birliktelik yakalar. Kurutulmuş meyve cipsi özellikle abur cubur tüketmeyi seven çocuklar içinde çok iyi bir besin kaynağı. Hep lezzetli bir atıştırmalık olması hem de sağlıklı olması çocuklar gelişimi ve sağlığı için çok önemli.
Kurutulmuş meyve cipsi ürünlerini direkt tüketebileceğiniz gibi özellikle tatlı gibi yemeklerin içerisinde de yer verebilirsiniz. Pasta, kek ve daha pek çok tatlı da tercih edebilirsiniz. Kurutulmuş meyve cipsleri adı üstünde kurutulmuş olduğu için çok uzun süreler taze bir şekilde tüketilebilir. Bu durumda mevsiminden olmadığımız meyveleri tazeliğini kaybetmeden tüketebilme imkanı sunar.