Özellikle son yıllarda sağlıklı beslenme yaşam tarzı doğrultusunda pek çok farklı besin türü ilgi odağı olmuş durumda. Bu besinlerden biri de son yıllarda adını daha sık duyduğumuz kinoa olarak bizleri karşılamakta. Kinoa protein açısından zengin bir tahıl çeşididir ve çoğunlukla pirinç gibi pişirilerek tüketilir. Tabii bu noktada farklı tüketim alternatifleri de yer almakta. Kinoa nedir? nasıl tüketilir? ya da kinoa nasıl yenir? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Kinoa Güney Amerika kökenli bir tahıl ürünüdür. And Dağları'nda yetişen bu tahıl son yıllarda sağlıklı beslenme tarzına olan yönelim ile adından sıkça bahsettirmekte. Kinoa glüten içermeyen bir tahıl olduğu için glutensiz diyet yapanlar tarafından da sıkça tercih edilmektedir. Bununla birlikte çölyak hastaları içinde güzel bir alternatif. Kinoa; protein ve lif açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde demir, magnezyum, potasyum ve çinko gibi mineraller de bulunur. Bunlar kinoa faydaları olarak ilk göze çarpan noktalardan.
Kinoa genellikle pirinç gibi pişirilerek tüketilse de bu lezzetli besin kaynağıyla yapabileceğiniz birçok farklı yemek ve atıştırmalık vardır. İşte kinoa nasıl yenir sorusuna cevap olacak birkaç farklı tarif sizlerle:
Ø Kinoa Salatası: Kinoa salatası sağlıklı bir atıştırmalık ya da ana yemeklerinizin tamamlayıcısı olarak afiyetle tüketilebilir. Kinoa tanelerini yıkayıp süzdükten sonra bir tencere içerisinde kaynamaya bırakın. Pişirme işlemi sonlanınca kinoa tanelerini soğuması için kenarda bekletin. Sizlerde o arada domates, salatalık, yeşil biber, taze soğan ve istediğiniz diğer malzemeleri doğrayarak bir salata yapın. Kinoa tanelerini de bu salata içerisine dökerek güzelce karıştırın. En son dokunuş olarak zeytinyağı, tuz ve karabiber ile tatlandırın ve kinoa salatanız hazır, afiyet olsun.
Ø Kinoa Pilavı: Kinoa pilavı diğer pilavlara göre çok daha besleyici bir yemek. Kinoa tanelerini yıkayıp iyice süzün. Daha sonra bir tencereye dökerek içine su ekleyin. Kısık ateşte 15-20 dakika boyunca pişmesini sağlayın. Pişirme işlemi sonrası pilavı 5-10 dakika boyunca demlenmesi için kenara koyun. Diğer taraftan zeytinyağını tavaya ekledikten sonra içerisinde kırmızı soğan, mantar, havuç, bezelye ve baharatları güzelce harmanlayıp en son kinoa pilavının içerisinde dökün. Damak zevkinize göre üzerine kekik gibi ürünlerde serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
Ø Kinoa Çayı: Kinoa çayı özellikle kinoa ile hazırlanan bir yemekten artan kinoa suyunun değerlendirilmesi adına güzel bir alternatif. Pişirme işlemi esnasında kinoa tanelerinin suyu kaynatılarak bir çay elde edilebilir. Kinoa çayı antioksidanlar ve mineraller açısından zengin olduğundan ötürü sağlıklı bir içecek alternatifi olacaktır. Çayın lezzetini artırmak adına bal gibi tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.